Ontstaan en verval: verschillende fasen in het voorbijgaan (foto's als print in kleine oplage te verkrijgen)

uit 2012 tot 2020 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Tijd

2020

Waar we ook heen gaan / neemt tijd de andere kant

IJzeren buizen

2014

Buizen kijken over mijn linker schouder / zal ik omkijken?

Voorzorgen

2019

Welaan / ik denk dat onder sommige omstandigheden / en met de nodige verzorgen, men zou kunnen... (Lopend door De Bronx)

De betekenis van elementen

2019

De betekenis van elementen / is waar deze voor staan / in verbinding. //  Apart genomen / hangt de betekenis af / van de afstand / tussen kijker / en element.
 

Het licht voor de spiegel

2019

"Het licht / voor de spiegel / scheen op / een matig niveau van orde / en een complexe organisatie / op 12 voor 9 a.m."

Verlangend

2015

"Naar buiten starend / verlangend naar de onbereikbare / buiten-wereld"   (gelimiteerde uitgave max 4)

Vier zijn sterker

2014

"Met vier zouden we / meer kans maken / want dit is / een gevraarlijke wereld." "Jawel, / maar nummer vier / is voortgaand op jacht / naar andere wagons"  

"Various artists"

2017

"alle kunstenaars worden uitgenodigd / hun visue te delen / op de rol van het gezag / in een ontvlambare omgeving"

Point of return

2017

"The point of return / lies just before / the point of no return."  (kustpad nabij Sao Jorge, Madeira, 1988)

Verbonden

2017

Draden, spoelen en hoog-spanning / eclectisch geluk

Bij nader inzien-2

2016

"Bij nader inzien / kan de gedachte opkomen / dat er een uitweg moet zijn. // Wel nu, dat is zo, / maar er is wel een verandering / in denken voor nodig / om daar te geraken."

Paar

2016

"Zolang hun neuzen / in dezelfde richting wijzen / en hun smaak hetzelfde is / blijft dit koppel een paar"   (gelimiteerde oplage)

CO2(co)lonialism

2015

"Er is iets / dat een probleem vormt voor politici: // teneinde onze innerlijke wensen / te dienen / en ons troost te bieden bij onze angsten / en onze vijanden te verslaan, / voor dat doel / moeten de politici omkopen / manipuleren en draaien / liegen en bedriegen. // Alleen dan / zullen we onze geliefde leiders vertrouwen / en her-verkiezen".   (Hopelijk zullen demonstraties als deze om klimaatveranderingen te bestrijden op den duur tot een kentering leiden, Amsterdam, 29-11-2015)

De Nabuur

2015

De nabuur "De nabuur, van wiens vrouw het vest is / kon niet zeggen / wanneer hij de bewoner / een oudere vertegenwoordiger / voor het laatst had gezien / en ook was hij niet in staat / te vertellen of de fiets verkocht was / of niet."  

Vacant

2015

Vacant: mensen met tenminste / twee jaar ervaring / in dit veld / worden genood hun CV te sturen / met twee brieven van referenties / aan "Lazy Chair LTD, Sussex, PO-box 67045, postcode DE 19947.   Kleine glycees methode 'german etching'kunnen verkregen in beperkte oplage van max 8 prints.  

Verlichting

2015

In donkere ruimtes / is licht het meest nodig / maar vaak afwezig. // Soms hebben m'n woorden / hetzelfde effect.

Een hoop zand

2015

Een hoop zand / kan het begin zijn / van enige voorspoed. // Een hoop zand / kan ook, bij tijden / elke voortgang in de weg staan.

Ins blaue hinein

2015

Ins blaue hinein: Eén spontaan ontstane assemblage / en een ogenschijnlijk ongeorganiseerde hoop junk, da's dan mooi. // Maar in werkelijkheid / ben ik diep geraakt / door de blauwe noot.  

Breekbaar

2015

Breekbaarheid / is kenbaar aan / de aanwezigheid / van dreiging van macht. // Wanneer deze macht / is losgebarsten / bestaat breekbaarheid niet langer.

De postbode

2015

De postbode: de postbode belt altijd tweemaal / misschien omdat Jack Nicholson / die ik bewonder / kort van memorie was / of omdat bij zonsopgang / de meeste mensen slecht horen. (Palma de Mallorca) (beperkte oplage als glycee leverbaar)

Met geduld

2014

Met geduld: Met geduld / kun je alles / vernielen. // In dit gebouw / werd ooit / een enkele tand vervangen. // Nu neemt dit instrument wraak. Went gebouw, voormalig Faculteit Tandheelkunde Utrecht. Ook op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6lPTRgZ8Vd8

Met pensioen

2014

"OK, mensen, / na zoveel jaar / slecht-gehumeurde karakters / te hebben moeten verdragen / met een veel te grote eigendunk / en gebrek aan gevoel / ben ik met pensioen. // Geen TV, mobieltje, of lap-top. // Als je me wilt zien / dan één tegelijk graag, / en met aankondiging tenminste twee dagen tevoren / zodat ik voorzorgsmaatregelen kan treffen. // De hond heeft geen naam / maar eens te meer tanden."

Tunnelvisie

2014

Tunnelvisie: neem het, zoals het is, zonder enige manipulatie  (kan verkregen als glycee)

Captcha TN08849 CRIZ9

2014

Laatste nieuws: computers ontwerpen / een test om mensen / te scheiden van computers / en toegang tot de digitale wereld te ontzeggen. // Er zijn er, die beweren, dat dit al tot stand is gebracht. (Gomati, Chalkidiki, Griekenland) Als glycee te verkrijgen

Uiterst precieze plaatsing

2014

Met uiterst precieze plaatsing / verdelen deze palen / gemaakt om electriciteit te transporteren / de ruimte in cirkels / van paleontologische energie (Op de weg naar Polygyros, Chaldikidi, Griekenland; als ik gerelateerd was aan Robert Rauschenberg, zou ik de print gebruiken in een collage)

Van achter

2014

Van achteren / lijkt het op een projekt / terwijl van voren / lijkt het op iets / ingepakt in kado-papier. // Werkelijkheid is als een figuur / zonder ziel.

Erbij

2014

Erbij: Als je denkt, dat je erbij hoort / maar het klemt, dan blijft het instrument stil. // En vragen komen op, / waarom je je niet aanpast / aan de toon / en je kunt niet antwoorden

Luchtschip

2014

Waar je ook bent / er is altijd iets om te licht-schrijven. Nabij Schagerbrug NH (verkrijgbaar als glycee).

Brandend wiel

2014

Song by Julie Driscoll and Brian Auger and Trinity, called: this wheel's on fire.  www.youtube.com/watch?v=FkCBVZHrstE Foto van putdeksels; parkeerplaats Soest, Sauerland, Duitsland (german-etching, passepartout, bronzen lijst met museumglas)

Naakt of niet

2014

Sommigen behoeven kleren / om zich niet naakt te voelen / anderen willen er alleen maar goed uit zien. // Voor mij, ik sta naakt / met m'n camera. // Madrid, noem het maar. (Foto in overleg op alu, hout, op canvas leverbaar)

reflecteer

2014

Reflecteer: Beste heer / wil graag reageren op uw advertentie / in the Tijdsheuvel krant van jongstleden zaterdag / over een studio op de 2e verdieping. // Kunt U mij verzekeren / dat er geen katten hebben gehuisd / aangezien haar, zelfs van tien jaar terug / tot hoesten en de hik leidt / in mijn gade. // Ben nog niet in de buurt geweest / en wil uitsluiten / dat de foto duidt / op afgesloten katteluiken. (foto met passepartout ingelijst brons-kleurig frame, museumglas)

Tijdelijke ijzeren assemblage

2014

Tijdelijke IJzeren Assemblage: Een groep anonieme ontwerpers schiep deze grote sculptuur (H 74, B 110, D 180m) in het noorden van Utrecht (NL). Ze zijn mogelijk geinspireerd door Richard Serra dan wel hebben RS geinspireerd, alhoewel onbevestigde bronnen fluisteren dat Drager Meurtant de inspirator was. 

Spin

2014

Vooruitgang is / nieuwe stadskantoren neer te zetten / teneinde oude te ledigen. // Vooruitgang is / leegheid te scheppen / na de trage voorbijgang / van de schildpad.
(Utrecht stadskantoor in constructie)                           

Kleur in vlakken

2013

In Lissabon / loopt oud en nieuw / door elkaar / en verdringt het laatste / het eerste. // De vensters van het gebouw / in het front / zijn tot zwijgen gebracht / waarschijnlijk voor altijd.

Blikken

2013

Een fabriek is soms / een verzameling blikken / rond of rechthoekig / verbonden door draden / en een commando-struktuur / die er één lichaam van maken / dat ontzag wekt / of soms afschuw / welke vorm van emotie / sterk bepaald wordt / door de kleur van de rook / uit de schoorsteen.

Damp

2013

De boot kwam aan / om de damp te halen / maar iemand / opende een klep.

Deze buis-1

2013

Deze buis (nummer 1) / heeft jaren dienst gedaan / als deel in een lange leiding / die warmte transporteerde. / Dat is klaar /  en de nieuwe generatie buizen / dient zich aan. / Zo gaat dat / met buizen / en met mensen.

Deze buis-2

2013

Ook deze buis (nummer-2) / was deel / van een warmte-transport systeem. / En dacht misschien / de dans te ontspringen. / Maar het opruimen / was effectief gepland. / Exit buis nummer-2

Losse draden

2013

Zegt men / bij mij zitten / de draden los / en dus / zet men mij vast. // De pot op / dat kunnen ze.

Op slot

2013

Lang / zat ik op slot / in mezelf / en in de ogen / van anderen. // Tot de spanning / te hoog werd / en ik ontplofte. (echo van Keefman, bundel van Jan Arends)

Aken op de Maas

2012

Aken: Aken varen water, plat / tot golven, / uit de boeg / opzij rollen, / afstand nemen / en breken op de wal. // Het riet beweegt / en dooft de deining. // Op de rivier / streept schuim de afstand door / scheidt links van rechts, / daar, waar het doel / is voorbijgevaren. // Ogen vooruit gericht, / stuurt de schipper / zijn vaartuig / naar weer een bocht / in de tegenstroom. // Kruipend kruispunt / in het gaan / voorbij het maalpunt. (gedicht 04-03-2000; foto in Maastricht 12-10-2012)

who is watching

2013

Manifesta Genk 2012: oude mijngebouw met museum: hierin dit beeldje gemaakt door mijnwerker, temidden van soms kolossale andere

supervisie

2013

Genk: oude mijn: Het gebouw boven de mijnschacht dat de lift bediende

doodlopend

2013

De Oude mijn (Genk, B) // Waar eerst uit noodzaak / doorheen werd gelopen / sluit nu een hek / de toegang / naar diepe krochten af / want de moderne toeschouwer / mag morgen niet / in een zwart kader / in de Gazet

supervisie van onder I

2013

lift-gebouw bij oude mijn: van onderaf gezien (1)

supervisie van onder II

2013

lift-gebouw boven oude mijn: gezien van onder (2)

verroest been

2013

Genk: deel van oude transportwagens in de kolenmijn

ready

2013

Genk, oude mijn: instrumenten verstild in de tijd, "klaar voor gebruik"

Ik heb niks gezegd

2013

beeldje van oud-mijnwerkers (Genk) begin 20e eeuw

Stenen trap

2013

De kunst is binnen: museum Bonifante Maastricht. Maar eerst de trap op.